Kunskapsbanken

Nyproduktion av ersättnings­skyddsrum

Det finns mycket att hålla koll på när det kommer till att bygga nya skyddsrum. Om det blir fel är risken stor att det behöver göras om vilket kan bli både tidskrävande och dyrare än nödvändigt.

I den här artikeln berättar vi om de olika stegen man går igenom vid nyproduktion av skyddsrum och hur vi på BLP kan hjälpa dig på bästa sätt för att hålla kostnaderna nere.

Ta hjälp av en skyddsrumsexpert

När det gäller nyproduktion av skyddsrum är det bra att ta hjälp av en skyddsrumsexpert redan från start och hela vägen fram tills det blir godkänt av MSB.

Många gånger håller man kostnaderna nere och sparar tid genom att ta in rätt hjälp redan från start.

Entreprenörer som inte jobbat med skyddsrum tidigare har sällan den kunskapen som krävs när det kommer till just nyproduktion av skyddsrum.

Det är många olika delar och regler att hålla reda på och för att bli godkänd av MSB behöver alla delar utföras på ett korrekt sätt.

Hur BLP kan hjälpa dig– steg för steg

Här berättar vi om de olika stegen för nyproduktion av skyddsrum om du skulle välja att samarbeta med BLP.

  • Vi medverkar vid ett startmöte i början av projektet. Tillsammans med en kvalificerad skyddsrumssakkunnig går vi igenom vad som behöver göras och vad som är viktigt att tänka på.
  • Vi beställer ingjutningsgods från leverantören. Vi kontrollerar mängder och dimensioner så att leveransen är komplett och korrekt.
  • Ni tar emot ingjutningsgodset och sätter det i formen.
  • Vi gör en ankomstkontroll av ingjutningsgodset. Tillsammans med berörd personal ger vi sedan en genomgång och en förklaring av hur det ska hanteras.
  • Vi medverkar vid erforderliga byggmöten och planerar fasen för iordningställande av skyddsrummen inför skyddsrumsbesiktningen av MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap).
  • Vi ser till att samordna vårt arbete med övriga installatörer och gör det som krävs för att underlätta att installationer inte krockar med annat arbete.
  • Vi ställer iordning skyddsrummet inför MSBs kontroll och medverkar vid provtryckningen av skyddsrummet. När skyddsrummet är klart och godkänt demonterar vi skyddsrumskomponenterna och placerar dem i avsett förråd.

Fördelen för er att ta hjälp från start till mål är att ni hela tiden har en entreprenör som ser till att allt kring skyddsrummet utförs på korrekt sätt.

Det enda ni behöver göra är att se till att ingjutningsgodset blir korrekt placerat och ingjutet.

Samarbete med Skyddsprodukter i Sverige

För att vi ska kunna hjälpa våra kunder på bästa sätt har vi ingått i ett partnerskap med Skyddsprodukter i Sverige. Skyddsprodukter har mer än tusen skyddsrumsprodukter i lager för omgående leverans.

Tillsammans erbjuder vi snabb leverans och ett korrekt genomförande i enlighet med gällande regler och krav.

Vill du själv köpa in material?

Vi rekommenderar alltid att använda samma entreprenör hela vägen. Det blir mindre krångel, mindre för dig att hålla reda på, lättare att samordna och enklare att hålla nere tid och pris.

Men ibland kan det ändå finnas anledningar till att man själv vill ombesörja inköp och leverans av material och/eller ingjutningsgods.

Vid sådana tillfällen kan vi på BLP Skyddsrum hjälpa till med att ställa iordning skyddsrummet korrekt och se till så att det är tätt vid provtryckning.

Kontakta oss

Har du några frågor om skyddsrum eller vill du få en offert för nyproduktion av skyddsrum är du välkommen att höra av dig till oss via kontaktformuläret nedan. 

Dela artikeln

Fråga oss!

Kontakta oss med dina frågor om skyddsrum och krisskydd.

Offertförfrågan

Behöver du får arbete utfört i ditt skyddsrum, eller iordningställa ett nytt? Vi lämnar gärna en offert!