brandskydd

Brand i garage med elbilar

Skribent:

Skribent

Elbilar blir allt vanligare och många fastighetsägare installerar laddplatser för dem i sina garage. Men en brand i garage med elbilar kan snabbt bli farlig för människor som befinner sig i närheten.

I den här artikeln berättar Göran Strandberg, arbetsledare och brandtekniker på BLP, varför brand i elbilar är problematiskt och vad du kan göra för att underlätta räddningstjänstens arbete om brand skulle uppstå.

En bilbrand är aldrig bra. En brand i en elbil är ännu värre.

Batterier i elbilar avger extremt giftiga gaser vid brand som går igenom kläder och vidare in i huden. Den kemiska processen vid brand i ett sådant batteri bildar dessutom väldigt hög värme, vilket gör det svårare att släcka branden. För att kyla ner och släcka en brand går det åt mycket stora vattenmängder.

I värsta fall kan det bli förödande konsekvenser med dödlig utgång.

laddstation

Det är just det här som gör att räddningstjänsten har betydligt svårare att gå in i ett garage där det finns laddplatser för elbilar.

Vad kan man då göra för att underlätta för räddningstjänsten?

När det brinner i ett garage med laddplatser är det viktigt att räddningstjänsten kan göra en tidig insats.

För att utföra sitt arbete behöver de snabbt få tillgång till relevant information som:

 • Var är laddplatserna placerade?
 • Var finns rökevakueringsluckorna?
 • Var finns brandcellsgränserna?
 • Var finns nödutgångarna?

Genom att placera den här informationen vid garagets infart eller utfart får räddningstjänsten direkt det de behöver för att snabbt börja släcka branden.

Något annat som är viktigt att tänka på är att placera laddstationerna nära infarten eller utfarten. På så sätt kan räddningstjänsten dra ut den brinnande bilen och släcka branden på utsidan.

Då behöver räddningstjänstens personal inte stå direkt i den giftiga gasen inne i garaget. Det minskar också risken att branden sprider sig till andra bilar.

Insatsskåpet från BLP kan vara direkt avgörande vid brand

För att räddningstjänsten ska få tillgång till den information de behöver vid brand, har vi tagit fram ett rostfritt skåp som placeras i direkt anslutning till garagets infart eller utfart.

Skåpet är utrustat med:

 • Brandkårslåsning så att räddningstjänsten alltid kan öppna det
 • Halvmåne-symbolen så att det är tydligt att skåpet är till för räddningstjänsten
 • Orienteringsritning med relevant information

insatsskap

En brandtekniker från BLP tar fram orienteringsritningen. Ritningen innehåller allt det viktiga som Räddningstjänsten behöver för att kunna göra en snabb insats.

Eftersom ritningar som finns från när garaget byggdes inte alltid stämmer överens med verkligheten kommer vi ut och besiktigar garaget innan vi trycker orienteringsritningen.

BLP-skåpet har tagits fram i samverkan med experter på brandskydd som önskar att alla som har garage med laddplatser ska förstå vikten av att underlätta räddningstjänstens arbete vid brand.

“Ett sådant skåp kan vara direkt avgörande för en snabb och säker insats” säger Hans Bergkvist, Brandorsaksutredare på Effekt Support AB

Vad säger Räddningstjänsten?

Vi har pratat med Johan Wickenberg, räddningschef på Räddningstjänsten i Jämtland, som är positiv till skåpet:

“Att ha tillgång till information som kan underlätta vårt arbete ger oss möjlighet att genomföra en snabbare, mer effektiv, insats. Förhoppningsvis leder detta till att skadorna till följd av branden minskar, dessutom kan vi genomföra insatsen utan att utsätta vår personal för onödiga risker. Detta är något som fastighetsägare, hyresgäster, försäkringsbolag och räddningstjänst vinner på.”

Var får jag tag i ett skåp?

Pris kan variera beroende på hur mycket arbete det krävs med orienteringsritningen.

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan så hör en av våra brandtekniker av sig till dig.

  Andra artiklar

  Skribent: Tomas Engwall

  Stora skyddsrum

  Skribent: Tomas Engwall

  Inköp av skyddsrumstjänster

  ⟵ Tillbaka till alla artiklar