skyddsrum

Varför ska jag betala för att åtgärda brister i mitt skyddsrum?

Skribent: Björn Wallin

Det är lätt att känna ilska över att ha oturen att äga en byggnad med skyddsrum i. Varför ska jag behöva lägga ut extra pengar när det finns hus runtomkring utan skyddsrum som klarar sig undan?

Saken är den att när skyddsrummet byggdes fick fastighetsägaren betalt för att bygga ett skyddsrum. Samtidigt tog man på sig ett ansvar för att se till att skyddsrummet skulle fungera som skyddsrum när kriget kom.

Detta innebär att man tar på sig ett ansvar för att sköta om skyddsrummet i form av normalt underhåll. Om man bara tar hand om skyddsrummet på samma sätt som man gör med andra installationer i byggnaden så behöver kostnaden inte bli så stor. Det krävs viss extra tillsyn, gångjärn och stängningsbeslag på dörrarna behöver rengöras och oljas upp, den avstängbara golvbrunnen måste och rengöras och smörja och lite annat smått och gott.

Om man ser till att behålla ett separat förråd som enbart är avsett för skyddsrumsmaterialet och aldrig öppnar den dörren annat än när skyddsrumskontrollanten kommer behöver man inte heller köpa nytt material. Är förrådet dessutom uppbyggt bra så att det kan hållas torrt och varmt behöver man inte oroa sig för att det blir förstört av väta.

Vi brukar säga att bästa sparbössan när det gäller att äga hus med skyddsrum är att vara medveten om att där finns ett skyddsrum. Om du hela tiden tänker dig för innan du gör något som påverkar skyddsrummet tjänar du mycket pengar.

Ska du genomföra ett större byggprojekt i huset se till att projektören och entreprenören är medvetna om detta och tar hänsyn till skyddsrumsproblematiken i projektet. Visst kostar det en slant att följa MSBs anvisningar och typlösningar men det är ännu dyrare att låta bli. Att göra rätt från början innebär att man slipper utgiften för att göra om.

Här kan du läsa mer om hur vi på BLP jobbar med skyddsrum.

Andra artiklar

Skribent: Tomas Engwall

Stora skyddsrum

Skribent: Tomas Engwall

Inköp av skyddsrumstjänster

⟵ Tillbaka till alla artiklar